St.Genovevakerk in Breugel

Adres: Sint Genovevastraat 14

Status: In bedrijf

Monument: Rijksmonument

De kerk is gebouwd in de 15e eeuw. Hij is een voorbeeld van Kempische gotiek: veel baksteen gebruikt en weinig natuursteen. De toren had oorspronkelijk een hogere spits. Nadat die tijdens een storm op 9 november 1800 op het dak van het schip stortte is hij vervangen door een lagere. De dwarsbeuken zijn in het eerste kwartaal van de 16e eeuw aangebracht. In 1822 werden ze wegens de slechte toestand waarin ze verkeerden afgebroken, maar bij de restauratie van 1960 weer aangebouwd. De ingang van de kerk is versierd met een korfboog met daar boven een venster omlijst door twee spitsbogen. Rondom heeft de kerk onder de dakvoet een mooie versiering, een fries bestaande uit keperboogjes. In de zijmuur van het schip aan de noordzijde heeft, gezien de afwijkend steenmaten, zeer waarschijnlijk een deur gezeten die later dichtgemetseld is. Om de dwarsbeuk heen lopend vinden we in de hoek bij het begin van het koor de ingang naar de sacristie. Op de ‘kop’ van het koor had men in 1890 een ingang gemaakt, die in 1960 weer dichtgemetseld werd. Aan het eind van de zuidelijke muur, dicht bij de toren, bevond zich in vroeger tijd een ingangsportaaltje met trapgevel; waarschijnlijk was het oorspronkelijk de toegang tot de doopvont die achterin de kerk stond.

Het interieur

Historie en verbouwingen