De Heilige Luciakerk in Mierlo

Adres: Baron v. Scherpenzeel-Heuschweg 2, 6

Status:

Monument: Rijksmonument

Op het eerste gezicht lijkt de Heilige Luciakerk weinig temaken te hebben met middeleeuwse torens. Maar niets is minder waar. De neogotische kerktoren staat als het ware over de middeleeuwse alleenstaande toren heen gezet.

De kerk van Mierlo behoorde tot de Helmondse groep. Het huidige neo-gotische kerkgebouw en de toren dateren van 1856. De kerk is vrij eenvoudig uitgevoerd. Aan de toren werden steunberen en nisbogen aangebracht, maar er werd geen natuursteen in de gevel verwerkt.

De patroonheilige van deze kerk was oorspronkelijk Maria. Aan het begin van de 17e eeuw waren het Maria en de Heilige Lucia en tegenwoordig is de kerk toegewijd aan de Heilige Lucia. De heilige Lucia werd speciaal vereerd als patrones tegen besmettelijke ziekten. Aan de hand van bovenstaand 19e eeuwse schilderij kunnen we ons nog een voorstelling maken van de middeleeuwse kerk.

foto René Manders; in de oude 15e eeuwse toren!

Afbeelding: In de 19e eeuw maakte een kunstenaar dit schilderij van de middeleeuwse kerk in Mierlo, vlak voordat de nieuwe kerk op dezelfde plaats.

Op de afbeelding van het 19e eeuwse schilderij is te zien dat de Heilige Luciakerk een eeuw geleden nog midden in de akkers stond. Nu staat ze weer midden in het dorp.

Afbeelding: Luciakerk te Mierlo

Ontwikkeling van de locatie en de kerk

Contemporaine bronnen over de Heilige Luciakerk

Heksenprocessen in Mierlo