Omgeving Akkercomplex Hooge Akkers

Deze locatie maakt deel uit van het Akkercomplex Hooge Akkers (CHW-code: V234). Het betreft een akkercomplex met esdek, bolle ligging, openheid, steilranden, zandpaden en (restanten van) hakhout. Akkercomplexen dateren in eerste aanleg uit de Late Middeleeuwen (1250-1500). Voordien lagen hier kleinschalige cultuurlandschappen. Op een kruising van zandpaden een hardstenen hagelkruis (16e eeuw), vroeger een halteplaats tijdens processies. Aan de oostzijde een kleine, protestantse begraafplaats, op de plek van de oude, middeleeuwse kerklocatie van Aarle. In de Generaliteitsperiode (1648-1795) werd in het buurtschap Kouwenberg een schuurkerk gebouwd waardoor dit buurtschap uitgroeide tot het centrum van de dorpsgemeenschap. De middeleeuwse kerk werd gesloopt in 1847. Het gebied kent een samenhang met het landgoed Croy en met de beemdgronden (oude hooi- en weilanden) bij De Beemd en Het Laar.