Op 6 mei 2018 was het weer zo ver!

Toen vond voor de zevende keer de middeleeuwse Torendag plaats, een dag met speciale aandacht voor de middeleeuwse torens en kerken in onze omgeving.

Tijdens de Torendag organiseren betrokken heemkundekringen en stichtingen samen met de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband op de verschillende middeleeuwse kerklocaties activiteiten, presentaties of rondleidingen. Doel van de Torendag is om de historie van deze unieke middeleeuwse kerklocaties in Peelland en omgeving met hun bijzondere ontstaansgeschiedenis door te vertellen en te laten beleven. De kerktorens zijn een uitdrukking van de Brabantse Gouden Eeuw (14e -15e eeuw), in welke periode in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd. Van 12.00/13.00 tot 16.00 uur zullen de plaatselijke heemkundekringen in de diverse “Torenplaatsen” in de regio hun Torendag activiteiten presenteren. Een aantal kerktorens kan ook worden beklommen.

Opening Torendag Mierlo

Om 13.00 uur zal de Torendag geopend worden in de H. Luciakerk in Mierlo met de onthulling van het hier in 2009 gevonden Merovingische zwaard. Deze zogeheten sax uit de periode 550-650 n.Chr. werd gevonden bij opgravingen aan de overzijde van de kerk waar het huidige Huize Bethanie ligt. Het zwaard maakte deel uit van de wapenuitrusting van een man die hier in de vroege middeleeuwen  begraven is. De kerk is deze dag voor bezichtiging geopend van 13.00 tot 16.00. De toren kan beklommen worden tot aan de klokken. Op weg naar de klokken kun je genieten van de ruimte tussen de 15e en 19e eeuwse torenmuren. De kerk kun je in eigen tempo of met behulp van een gids bezichtigen. Ook een rondgang buiten de kerk is de moeite waard, die te volgen is met uitleg en illustraties op papier. U ziet er diverse werken van architect J.H.H. van Groenendael (de pastorie, het patronaatsgebouw en een gedeelte van de voorwand van Hof van Bethanië). Op de begraafplaats staat een Calvarieberg, eveneens een schepping van Van Groenendael. Vanuit de hoofdingang van de kerk kun je over een verhard pad, dat tussen twee oude muren loopt, naar de begraafplaats gaan. Het pad loopt achter de pastorietuin door, waarin zich prachtige bomen bevinden.

Torendag in Aarle-Rixtel

Op de Torendag vindt in Aarle-Rixtel weer het traditionele dauwtrappen plaats langs de oude Aarlese kerklocatie, het Hagelkruis en oude kerkpaden. De start is om 7.00 uur ’s morgens vanaf de Kouwenberg. De tocht eindigt op het gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwegilde aan de Hagelkruisweg. Aldaar wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis.

Een reconstructie van de middeleeuwse kerk van Aarle.

Torendag in Beek en Donk

Op de Torendag is ook de Oude Toren van Beek en Donk te beklimmen. De toren is hier geopend van 13 uur tot 16 uur, met uitloop afhankelijk van de belangstelling. Leden van heemkundekring ‘De Lange Vonder’ zullen de bezoekers uitleg geven over de geschiedenis van de toren en de verdwenen kerk. Beneden in de toren is een expositie ingericht over het verleden van dit fraaie middeleeuwse bouwwerk. Op de tussenverdieping zijn videopresentaties te zien en een animatie over de verdwenen kerk. Boven in de toren kan men door luikjes in de galmborden genieten van het uitzicht over Beek. Voor degene die de toren niet kunnen of willen beklimmen is beneden een filmpje te zien als alternatief. De heemkundekring geeft deze Torendag ook korte rondleidingen langs enkele historische graven op het sfeervolle kerkhof rondom de toren. Toegang en deelname zijn gratis.

Torendag in Mariahout

In Mariahout is de kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de omgeving te bezichtigen van 13.00 tot 16.00 uur. De kerk en de parochie dateren uit 1933, gebouwd onder leiding van bouwpastoor van Eijndhoven. Bij de kerk ligt een mooi aangelegd park. Naast het kerkhof bevindt zich een oorlogskerkhof, waar twee Engelse soldaten liggen begraven. Bij de kerk is de natuurgetrouwe kopie van de grot in Lourdes te bezichtigen. Hier vindt om 15.00 uur een Mariaverering plaats. Tijdens de Torendag zijn er vrijwilligers aanwezig, die over de bezienswaardigheden kunnen vertellen.

Torendag in Woensel

De Oude Toren in Woensel (Baffinlaan 1 Eindhoven, ingang Algemene Begraafplaats Eindhoven) is van 13.00 – 16.00 uur open voor bezichtiging. In de toren zijn de 17e eeuwse klokkenstoel en de schietspleten te zien. Er wordt informatie gegeven over de onmiddellijke omgeving van de kerktoren waar onder meer een vroegmiddeleeuwse nederzetting werd opgegraven. Enkele archeologische vondsten uit deze opgraving zullen worden tentoongesteld. Verder is de begraafplaats van de geallieerde piloten, die omgekomen zijn tijdens het Sinterklaasbombardement op Eindhoven in 1942, te bezoeken. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen zelf een toren bouwen.

Torendag in Bakel

Op zondag 6 mei staat de deur van de Willibrorduskerk open voor geïnteresseerden die deze mooie en sfeervolle kerk willen bekijken. De werkgroep Willibrorduskerk en de Heemkundekring Bakel en Milheeze presenteren op deze dag via beeldmateriaal alle mooie plekjes van deze kerk, vele van deze foto’s zijn nadien ‘in het echt’ te bekijken in de kerk. Er is een zéér grote verzameling kazuifels, sommige meer dan honderd jaar oud. Naast een aantal mooie attributen die speciaal op deze dag worden getoond zal er ook een oude Bakelse “baldakijn” worden opgebouwd. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom op de eerste zondag in mei.

Torendag in Gerwen

Vanaf 13.00 uur staan kerk, nog geurend naar de wierook, toren en priorij open voor bezoek tot 16.00 uur. Als enige middeleeuwse kerk in de regio heeft de toren nog een gerestaureerde kerk na de verwoestende orkaan van 9 november 1800. Er is een rondleiding voor belangstellenden. In de priorij is een tentoonstelling over de laatste restauratie van het kerkgebouw. Ook het koor in het oxaal kan worden beklommen, vroeger een wapenopslag. Wie verder wil, kan de klokkentoren beklimmen langs smalle en steile ladders. Buitenom zijn aan de kerk de bouwkenmerken van 1540, 1620 en 1890 goed te zien, waaronder ook de opening voor de paarden van het Franse Noorder-Armee van 1794.

Torendag in Son en Breugel

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u de toren beklimmen aan het Kerkplein 5 te Son. De beiaardier Cor Nooijen is in de toren aanwezig en geeft daar uitleg over de beiaard. Misschien mag u zelf de beiaard bespelen? Gidsen van de Heemkundekring kunnen u informeren over de geschiedenis van de toren. Tevens kunt u bij de gidsen een beschrijving krijgen voor een  wandelroute door het achter de toren gelegen Vroonhovenpark.

In Breugel is, ook van 13.00 tot 16.00 uur, de St.Genovevakerk open voor bezichtiging. De organist Piet Pijnacker is aanwezig om uitleg te geven over het beroemde Vollebregtorgel. Het orgel mag door u worden bespeeld, een unieke kans vooral voor kinderen! Tevens krijgt u een rondleiding door de kerk met uitleg van de gidsen. Het pas ingezegende sacramentsaltaar is ook te bezichtigen en de toren van de St.Genovevakerk is te beklimmen. De kerk staat aan de St.Genovevastraat 14.

Torendag Stiphout

Ook de Oude Toren van Stiphout staat 6 mei in de schijnwerpers. Er is een informatiestand ingericht bij de toren door de Heemkundekring Helmont. Voor volwassenen is er zelfs de unieke gelegenheid om de toren met ladders te beklimmen. Dit is alleen voor de échte ‘waaghalzen’ weggelegd, want de toren is bijna veertig meter hoog. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de weide omgeving. Ook van binnen is de houten constructie méér dan de moeite waard.

Verder zijn vanuit de Oude Toren twee historische wandelroutes uitgezet in de omgeving. De ene wandeling loopt door het dorp en de andere richting het Kruisschot en Geeneind. Ze zijn beide zo’n 5 km lang. De routes en de fietstocht zijn als pdf te downloaden op de website.